woensdag 21 juli 2010

La vache qui rit

Onze oma-doosjes blijken te moeilijk voor jonge kinderen. Nu is een ander doosje maken natuurlijk geen probleem. Wat zouden we kunnen doen met een kaasdoosje... of een botervlootje...

Jeremy (5 jaar) bezorgde ons alvast een mooi ontwerp. Dankjewel Jeremy. Als ik zo jouw tekening eens goed bestudeer dan merk ik dat je al heel veel weet over de ruimte!

donderdag 15 juli 2010

Oma maakt prototypes


We zijn aanbeland in de fase dat we spelonderdelen voor een prototype kunnen downloaden. De lesfiches voor een basispaket zijn bijna allemaal klaar. Op veel van de lesfiches staan extra spellen en downloadbare spullen om zelf in elkaar te prutsen. De melkflesdoppen maken deel uit van zo'n extra spelletje waarmee de kinderen de namen van de planeten leren onthouden. Om een prototype in elkaar te steken zullen we nog veel melk moeten drinken, vooraleer we genoeg dopjes hebben om te kunnen vullen met planeten, meteorieten, aliens, raketjes en omaatjes. 10 flessendopjes per kind dat meespeelt. Zouden de kinderen die samen kunnen verzamelen? Vast wel... hopen we. Met de dopjes een memory spelen is natuurlijk ook mogelijk. Of misschien vinden de leerkrachten die met de kleuters werken rond ruimte en ruimtevaart nog wel een ander spel dat de kinderen met deze dopjes kunnen spelen.. want dat is het ultieme doel toch wel: we hopen dat leerkrachten met de materialen die we maken hun eigen "ding" doen, en ons laten weten hoe zij met kleuters hebben gewerkt rond het thema "ruimte en ruimtevaart". Op die manier kan dit project blijven groeien..

chocotofdoosje


Groot bezoek vandaag op 't hoofdkwartier van Oma: de baas op bezoek. Maar niet met lege handen. Chocotofs verpakt in, juist ja, het Oma-vouwdoosje. Tof!

maandag 12 juli 2010

Marsmannetjes en ruimtekwallen


Iemand zonder fantasie kan nooit een goede wetenschapper zijn.
Hawking mag dan al aan zijn rolstoel zijn gekluisterd en alleen maar via een computer met de buitenwereld kunnen communiceren, er is in elk geval niets mis met wat onder zijn hersenpan zit. Fantasie in overvloed, hij is en blijft een geniaal wetenschapper!
Wat lazen we zaterdag in de krant? Hawking heeft eens nagedacht over de vraag die we altijd horen als we op bezoek zijn bij kinderen die nadenken over de ruimte: bestaan er echt ook aliens? Volgens de kinderen zeker wel. En volgens Hawking, en da's toch niet de minste, ook.
Alleen zien die er volgens Hawking niet uit als E.T.

"Het is logisch," zegt Hawking. "het universum telt honderd miljard melkwegels, met elk honderden miljoenen sterren. Het zou dan ook heel onwaarschijnlijk zijn dat onze aarde de enige planeet is waar leven is. De grote uitdaging is te bedenken hoe die buitenaardse wezens eruit zien".

Hawkings zal het ons allemaal goed uitleggen in een reeks "Into the universe" die in het najaar ook bij ons op de televisie zal worden uitgezonden.
Kijken we naar uit.

donderdag 8 juli 2010

De luchtvaartbende in de VUB, van 1 tot 3 juli 2010



Van 1 tot 3 juli konden jongeren het eerste luchtvaartkamp in de V.U.B. meemaken. De foto's van de luchtvaartbende vind je HIER !!!

woensdag 7 juli 2010

't leven is voor de rappe!


Amper twee uur nadat we het vouwdoosje-sjabloon doorstuurden naar Wim die "geen tijd had want hij moest dringend weg" naar zijn volgens mij miljoenste miljardste meeting valt er al een mail in de box. Mét foto. De vergadering zal sàài geweest zijn. Maar zijn doosje is wel gelukt. Wie volgt?

doosjes vouwen


Ook al zijn nu alle Vlaamse scholen dicht, de noeste arbeid gaat gewoon verder. Maar waar kunnen we nu onze materialen die klaar zijn testen... hmm even denken en mailen naar iedereen met kindertjes .. op zoek naar proefkonijnen.
Een sterrendoosje vouwen.. het is misschien te moeilijk. Maar héél zeker weten we dat niet. Kunnen kinderen van 5, 6, 7 jaar met hulp een masubox vouwen? Ik stuur een vouwblad naar Jeremy, Mauritz, Mare, Rosanne, Max, Carlotta en Tobias. Even kijken wat zij ervan vinden. Misschien willen ze ook wel een andere tekening op het doosje, of misschien vinden ze zo'n doosje maar niets, of misschien vinden alleen meisjes dit leuk? Ik heb geen flauw idee. Dus testen maar. Wie nog proefkonijn wil spelen, mail maar via de contactknop.

Maak een sterrenstelsel-tol


Een ster aan de hemel ziet er natuurlijk niet zo uit als het tekeningetje links. Een ster is een gasbol die energie uitstraalt: licht, warmte en andere stralingen. Je ziet vanop de aarde miljarden en miljarden sterren. Ze vormen sterrenstelsels. Sommige stelsels vormen samen een spiraal.

De tekening rechts lijkt er al beter op.
In een draaiend spiraalvormig sterrenstelsel zijn de dicht samengepakte sterren in het centrum rood. Dit zijn de oude sterren. De jongere hete sterren zijn blauw, en die vind je in de spiraalarmen van het stelsel.

Wie aan kleuters wil uitleggen hoe een sterrenstelsel eruit ziet hoeft dat niet noodzakelijk te doen met een kleurplaat waarop de kleuters een heleboel vijfpuntige sterretjes kunnen inkleuren. Daarmee oefenen ze misschien wel hun fijne motoriek, maar leren wat sterren zijn, dat doen ze niet met een kleurplaat.
Wat dacht je van een sterrenstelsel-tol?



Een sterrenstelseltol maken is niet zo moeilijk:
knip uit donker stevig papier een cirkel van zo'n 12 cm doorsnee.
Dan neem je een stukje blauw papier en tekent daar een spiraal op. Die van mij ziet er meer uit als een inktvis maar ik ben niet zo sterk in het tekenen van wervelende spiralen. Ervaring leert dat de meeste kleuters dit beter kunnen dan ikzelf.
Je knipt de blauwe spiraalvorm uit (ook 12 cm doorsnee) en gebruikt die als ondergrond om een tweede kleinere vorm te tekenen en te knippen maar nu uit rood papier.
Zoek een stokje van zo'n 10 cm en scherp er een punt aan. Ik had hier nog een ikea-potloodje liggen, elk stokje is goed, als het maar een scherpe punt heeft. Als je met een passer eerst een gaatje prikt dan kan je het stokje er wel doorpersen.

Zo, en dan heb je een tol. Als je die laat draaien vloeien de kleuren samen en zie je een roodachtig midden (dat zijn de koelere oudere sterren) en een blauwige kleur aan de rand, die stellen dan de hetere jongere sterren voor. De fijne motoriek is daarmee ook geoefend én de kleuters hebben hiermee ook veel andere dingen geleerd.



Zo! Het eerste luchtvaartkamp zit erop!


Van 1 tot 3 juli kon een groep kinderen zich op de campus van de VUB uitleven op het eerste luchtvaartkamp van de Wetenschapsbende. Het is nog even wachten op de foto's want Wim en Tijl zijn geloof ik nog aan het bekomen van de doorstane emoties op het kamp. De boys and girls hebben in elk geval ons kwartetspel uitgeprobeerd dat we in extremis op 1 juli in de handen hebben geduwd van Tijl, die op een ontieglijk vroeg uur, met de trein het Gentse St. Pietersstation passeerde. "Ik zit in de vorenste wagon" had hij gezegd. Tijl is een West-Vlaming. En inderdaad, daar hing hij half uit de trein. Tjongejonge, al die stress bezorgt ons nog eens een hartaanvalletje.
Edoch, de inspanning loonde wel de moeite: we waren oh zo benieuwd naar wat de jongeren van ons kwartetspel vonden want we willen de kaarten nog wat bijschaven vooraleer we ze 'gratis en verniet' op onze nieuwe website zetten. Voorlopig zitten de kaartjes nog in onze map. De website komt eind augustus online. Hou dus de blog maar in de gaten!

Oma gaat de ruimte in


  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP